Blog

RSS

El Museu Escolar de *Pusol en *FAIC

29-07-2020


El Museu Escolar de *Pusol en *FAIC

En un altre lloc d'aquest blog hem parlat de les exposicions que el Museu Escolar va realitzar a la ciutat durant els anys noranta, exposicions que, sens dubte, van suposar esdeveniments de rellevància en l'esdevenir del nostre Projecte. Avui volem recordar la presència de *Pusol en la Fira Agrícola, Industrial i Comercial d'Elx (*FAIC), certamen celebrat a partir dels anys vuitanta a la ciutat, que va pretendre combinar una finalitat eminentment econòmica amb l'oferta lúdica i cultural del nostre entorn.


En 1985 va tenir lloc la primera exposició d'importància realitzada pel museu, amb motiu de la seva participació en la quarta edició de l'esmentada fira. A petició de la Cooperativa del Camp d'Elx, l'equip de *Pusol -és a dir, Don Fernando, un grup de nens/as, alguns/as pares i mares i membres de l'Associació de Veïns de la partida[1]- va preparar una petita mostra sobre la reproducció de la palmera i l'elaboració del vi, que va suposar un dels principals atractius del certamen. Diverses eines de cultiu, peces de ceràmica, quadres i fotografies, així com col·leccions d'insectes preparades per els/les alumnes/as, completaven una presentació singular, la més important de les realitzades fins llavors pel nostre centre. *FAIC-85 es va convertir en un gran aparador públic per al Museu Escolar, que va organitzar una exposició didàctica i evocadora, aplaudida per la premsa local que, no obstant això, en aquells dies ja es feia ressò de la precarietat de mitjans que llastrava el nostre funcionament, fet que contrastava -argumentaven- amb l'entusiasme del col·lectiu que el representava. A partir de llavors, el museu col·laborarà en successives edicions d'aquesta fira, de la qual es convertirà en un dels seus principals reclams.


Així, en 1986 reproduirà una antiga cuina rural i mostrarà, de nou, diversos aspectes de l'elaboració del vi i dels treballs de la palmera. Un any més tard (1987) recrearà diverses estades de la casa de camp tradicional i exposarà una mostra dels treballs entorn del blat i, també, de la palmera. En 1988 es van introduir novetats, en reproduir una quadra i realitzar una exposició sobre el treball del cànem, en col·laboració amb el museu homònim de Callosa de Segura i amb antics *hiladores de Crevillent. En aquesta ocasió, l'exposició va incloure l'exhibició d'un ofici desaparegut, contextualitzant les peces exposades. Podem afirmar que l'emotivitat d'aquesta mostra -el filat tradicional del cànem es recordava i encara es recorda a Elx- va aconseguir crear una major comunicació amb els/as visitants i, una vegada més, l'aplaudiment unànime dels mitjans. D'altra banda, la col·laboració amb museus de fora de la ciutat va significar un punt d'inflexió per al nostre centre, que a partir d'ara s'aprestava a desenvolupar activitats conjuntes en municipis pròxims. De fet, després del parèntesi de 1989 -any en què, de manera paradoxal, el museu no va exposar en el certamen, perquè tan sols es van col·locar alguns objectes en un estand municipal-, en 1990, *Pusol va organitzar una mostra sobre la palmera a Callosa de Segura, obrint el camí a futures iniciatives comunes i donant-se a conèixer en la veïna comarca de la Vega Baixa. En la novena edició (1990) es va muntar una mostra sobre la caça tradicional al Fondo, tema amb el qual va finalitzar la participació del centro en aquesta fira que, com a tal, deixaria de celebrar-se poc temps després.


Posteriorment, el museu també va acudir a altres mostres similars, entre altres, a diverses edicions de les Jornades Culturals i d'Estudi del Camp d'Elx, denominació amb la qual va ser batejat un esdeveniment centrat a partir d'ara en el Camp i, en una certa forma, continuador de la desapareguda *FAIC. Almenys en set edicions (2001 – 2007), *Pusol va participar en aquestes Jornades.


Més tard va sorgir la *Fireta del Camp d’Elx, denominació actual d'un certamen que, en definitiva, tracta d'acostar el camp a la ciutat. En la *Fireta, el Museu de *Pusol ha estat present en, pràcticament, totes les edicions, si bé recordem la de 2011, amb una mostra que es va organitzar a la sala de didàctica del Museu Arqueològic i d'Història d'Elx “Alejandro Ramos *Folqués”; i la de 2015, amb una completa mostra sobre l'olivera en la qual es va donar a conèixer, a més, la filosofia del nostre Projecte. Finalment, ens permetem suggerir que, en paral·lel a l'actual *Fireta del Camp d’Elx, haurien de celebrar-se unes jornades d'estudi sobre el medi rural il·licità, més enllà del caràcter comercial i lúdic del conjunt d'activitats que es desenvolupen al llarg del cap de setmana en què es programen.


Autor: Rafa Martínez, director del Projecte *Pusol.


[1]Diari La Veritat, núm. 25.026, 2 de maig de 1985, s.p.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top